duminică, 26 octombrie 2014

 Ce înseamnă dacă PLOUĂ sau NINGE în această zi. Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru.
Sărbătoarea SFÂNTUL DUMITRU Izvorâtorul de Mir reprezintă, în tradiţia pastorală străveche, începutul iernii. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru) a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în cetatea Tesalonic. A fost martirizat în jurul anului 306 şi este sărbătorit atât de ortodocşi, cât şi de catolici, pe 26 octombrie.
În ziua Sfântului Dumitru se încheie "vara pastorilor", începută la Sfântul Gheorghe (23 aprilie). Teoretic, odată cu aceasta sărbătoare, iarna începe sa își intre in drepturi si este "descuiata", iar ciobanii coboară oile de la munte.


Sfântul Dumitru este perceput in popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele si ii aduna pe toți laolaltă la Focul lui Samediu. El este considerat a fi patronul pastorilor si a toamnei. 
Nu rupeți florile care au rămas neculese in grădini daca sunt încă "in fire" si neofilite. In tradiția populara, frumusețea lor este înspre alinarea sufletelor celor morți.
ulte din superstițiile romanești sunt legate de starea vremii in ziua Sfântului Dumitru. O vreme înnorata de Sfântul Dumitru, cu vânt si ploaie prevestește zapezi grele in iarna care va veni. Iarna va fi in schimb mai blânda daca afara nu va ploua si cerul va fi senin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!