sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Iată cum se conectează calculatorul sau laptopul la TV, pentru a folosi televizorul pe post de monitor atunci când vrei să vezi un film, să redai video-uri de pe YouTubeVimeoVoyo, etc.
Pentru început, pentru a conecta calculatorul sau laptopul la TV trebuie să știm exact cu ce mufe avem de-a face. Vom începe cum mufele televizorului deoarece în funcție de acestea vom alege și cablul de care vom avea nevoie pentru a realiza conexiunea. Iată care sunt cele mai răspândite mufe în cazul televizoarelor:
mufe televizor
În imaginea de mai sus avem panoul de conectare a unui televizor HD actual. În acesta, după cum puteți observa, avem următorii conectori (mufe):

Prima coloană:

  • În primul rând avem conectorii de tip Component (RCA). Primii doi fiind utili pentru intrarea semnalului audio din surse externe (laptop, calculator, MP3 Player, DVD Player, etc.), ceilalți fiind pentru intrarea semnalul video.
  • În rândul al doilea avem un conector de tip Jack, pentru intrarea semnalului audio (laptop, calculator, MP3 Player, etc.), un conector VGA, pentru intrarea semnalului video de la calculator ori laptop, apoi încă o pereche de conectori de tip Component pentru intrarea semnalului audio.
  • În ultimele două rânduri avem câte un conector Euroscart pentru intrarea semnalelor video și audio ale dispozitivelor ce dispun de acest tip de conectori (ex: DVD Player).

A doua coloană:

  • În primele trei rânduri avem trei conectori HDMI, fiecare dintre acestea permițând intrarea semnalului audio-video din surse externe (laptop, calculator, DVD Player, etc.)
  • În ultimul rând avem un conector Digital Audio Out. Acesta permite transferul semnalului audio prin cablu optic, spre un sistem Home Cinema ce permite stabilirea unei astfel de conexiuni.
Ceilalți conectori disponibil în panou nu mai interesează pentru scopurile propuse în cazul de față.

Mufele laptop-ului sau a calculatorului desktop:

În cazul desktop-urilor (calculatoarele de birou) cât și al laptopurilor, vom avea minim unul dintre conectorii din imaginile de mai jos:
conectori calculator sau laptop
În funcțiile de conectorii calculatorului sau laptop-ului și cei al televizorului, va trebui să achiziționăm cablul necesar pentru a realiza conexiunea. Ideal ar fi, categoric, ca atât televizorul cât și calculatorul ori laptopul pe care dorim să le conectăm la acesta, să dispună de același tip de conectori. În caz contrar, conectarea televizorului la laptop ori calculator va fi posibilă doar utilizând un cablu adaptor. Adică un cablu care la un capăt să aibă mufa necesară conectării lui la calculator sau laptop, iar în celălalt, mufa necesară conectării sale la televizor.

Cabluri necesare când conectorii coincid:

Dacă unul dintre conectorii laptopului sau calculatorului sunt disponibili și în panoul de conectare al televizorului, pentru rezultate optime, legătura se va face prin acesta. Astfel, în cazul în care ambele dispozitive dispun de conectori VGA, conexiunea se va realiza cu ajutorul unui cablu VGA:
cablu VGA
Dacă atât calculatorul (ori laptopul) cât și televizorul dispun de conectori HDMI, conexiunea între acestea se va realiza, logic, cu ajutorul unui cablu HDMI:
cablu HDMI
Și, ultima variantă comună, dacă atât calculatorul (sau laptopul) cât și televizorul dispun de conectori DVI, conexiunea între acestea se va realiza prin intermediul unui cablu DVI:
cablu DVI
Dacă este posibil, e important să realizați conexiunea între calculator și televizor prin conectorii comuni. E falsă teoria conform căreia, dacă avem un calculator care dispune de o mufă HDMI și un televizor cu oricare altul, calitatea imaginii va fi mai bună dacă se folosește un cablu adaptor!

Cabluri necesare când conectorii nu coincid:

E posibil să nu dispuneți de un calculator și un televizor a căror conectori să nu fie identici. În astfel de cazuri, singura soluție de transmitere a semnalului video de la calculator la televizor fiind utilizarea unui cablu adaptor. Cabluri adaptoare avem de toate tipuri; de exemplu, atunci când televizorul dispune doar de un conector DVI, iar calculatorul doar de conector VGA sau viceversa, va trebui să utilizăm un cablu adaptor VGA-DVI:
VGA-DVI
Dispunând de cablul necesar stabilirii conexiunii între calculator și televizor, nu ne-a mai rămas decât să stabilim conexiunea între acestea.

Setările Windows pentru realizarea conexiunii:

Pentru început, facem click-dreapta pe Desktop, într-un spațiu liber, apoi dăm un noi click peScreen Resolution. Această acțiune va face să se deschidă panoul de configurare al monitorului / monitoarelor. Dacă televizorul nu a fost recunoscut de către calculator, în acest panou vom vedea doar un singur monitor:
televizorul nedetectat
Iată care pot fi principalele cauze datorită cărora conexiunea nu poate fi stabilită:
  • mufa televizorului este defectă
  • mufa calculatorului este defectă
  • cablul este defect, prea lung sau de proastă calitate.
Dacă televizorul a fost detectat corect de către calculator, panoul de configurare al monitoarelor ar trebui să arate ca în imaginea de mai jos:
televizorul a fost detectat corect
Dar asta nu vrea să spună că televizorul va afișa automat imaginea de pe monitorul calculatorului. Pentru asta, cu ajutorul telecomenzii televizorului, va trebui să selectăm sursa semnalului video pe care dorim să o afișeze (AV1, AV2, etc).
După ce televizorul afișează imaginea transmisă de calculator, în panoul de configurare al monitoarelor, la Multiple displays, alegem opțiunea dorită, respectiv duplicarea desktop-ului, extinderea sa, afișarea doar în monitorul identificat cu cifra 1 sau în cel identificat cu cifra 2:
configurare calculator
Pentru setarea rezoluției optime, facem click pe  iconița ce reprezintă televizorul, apoi alegem laResolution valoarea dorită:
rezolutia
Și cam asta ar fi tot. Sper că am reușit să mă fac înțeles și că voi ați înțeles perfect cum se conectează calculatorul sau laptopul la televizor. În cazul în care aveți întrebări și credeți că vă pot fi de ajutor, aștept să mi le faceți cunoscute prin intermediul formularului de comentarii de mai jos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!